VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Consument moet zelf bloeden voor binaire opties

Geplaatst op: 06-08-2019, 19:49:33

Een creditcardmaatschappij hoeft een consument niet te compenseren voor de bedragen die hij overmaakte naar online handelsplatforms in binaire opties.

Dat heeft de geschillencommissie van het financiële klachteninstituut Kifid besloten. De consument had bij het Kifid geklaagd. Hij vond dat creditcarduitgever ICS hem had moeten waarschuwen voor de onbetrouwbaarheid van de online platforms en voor de risico’s die kleefden aan de betalingen.

Bedrag

De consument opende in de periode juni 2017 tot en met mei 2018 accounts bij een tweetal online handelsplatforms in het buitenland. Hij gebruikte zijn creditcard voor het overboeken van de in te leggen gelden. In april 2018 bleek het eerste handelsplatform niet meer bereikbaar, in mei meldde ICS dat er geen geld meer kon worden overgemaakt naar het tweede handelsplatform. Het ingelegde bedrag van €23.500 is de consument waarschijnlijk kwijt.

De geschillencommissie zag geen reden tot vergoeding van de schade. „De consument heeft willens en wetens opdracht gegeven voor alle betalingen. Er was geen sprake van ongebruikelijke transacties. Evenmin hoefde de betaaldienstverlener te weten dat transacties met die online platforms risico’s voor de consument meebrachten. Er is geen sprake van schending van de zorgplicht en de financiële schade komt voor rekening van de consument zelf”, aldus de vandaag gepubliceerde uitspraak.

Het Kifid heeft op dit moment nog een enkele soortgelijke klachten in behandeling. Bij de beoordeling van deze klachten zal de Geschillencommissie vasthouden aan de lijn zoals in deze uitspraak uiteengezet.

Verboden

Beleggers moeten bij binaire opties voorspellen of de koers van een aandeel, valuta of bijvoorbeeld goud gaat dalen of stijgen. De looptijd varieert van een minuut tot een paar uur. Bij een goede voorspelling worden percentages van 70 tot 90% uitgekeerd. Bij een foute voorspelling is de 'belegger' zijn gehele investering kwijt. Daarmee valt deze vorm van optiehandel eerder onder de Wet op de Kansspelen, vindt de AFM. De financiele waakhond heeft binaire opties per april van dit jaar verboden.

Bron: www.dft.nl van 6 augustus 2019

Vorige pagina